Tur rundt Betten-nesset

Turløypa Betten-nesset ligger i nærheten av tettstedet Betna i Halsa kommune, på Nordmøre. Bygda er kanskje mest kjent for besøkene av Keiko – spekkhoggeren fra Hollywood-filmen «Free Willy».

Deler av løypa er opparbeidet med grus og tilrettelagt for barnevogn eller rullestoler. Resten går over innarbeidet sti i terrenget og kan være vanskelig å forsere over store røtter etc.

Hvorfor burde jeg gå løypa?

Vi vil anbefale deg å gå denne løypa rundt Betten-neset for sin veldig flotte utsikt underveis. Ikke er det tung helling i løypa heller, så her slipper du å bli andpusten eller utkjørt. Dermed er strekningen velegnet selv for eldre mennesker og små barn. Løypa er veldig populær, her går du sjelden alene.

En del av løypa er gruslagt for dreneringen og fremkommelighetens skyld. Her kan man fint bruke barnevogn eller rullestol. Resten av løypa utgjøres av en ordinær sti i terrenget, med alle de naturlige hindringene dette medfører; svære trerøtter, større kampesteiner, små bekker man må hoppe over eller balansere over på smale trebjelker.

Er du av typen som er avhengig av mobilen din..? Ingen grunn til panikk! Løypa har svært god dekning, selv på de stedene hvor man føler seg mest isolert.

Komme seg dit

Starten på løypa ligger nærme tettstedet Betna. Betna er en spennende plass, de har egen barneskole, hvor unge betninger blir opplyst om verdens mange undre og filosofiske tanker. De hadde til og med en egen dagligvarebutikk, men den ble dessverre lagt ned i 2004.

Da de skulle bygge en rundkjøring i 2006 ble det oppdaget spor fra en gammel jernalderbosetning. Sommeren samme år ble det gjennomført arkeologiske utgravninger der. Her har folk trivdes med å bo og nyte utsikten og omgivelsene i tusenvis av år!

I nyere tid er kanskje tettstedet mest kjent for spekkhoggeren Keiko. Keiko spilte spekkhoggeren Willy i den første av tre «Free Willy»-filmer. Keiko holdt til i Halsa noen måneder før han tragisk døde av lungebetennelse tilbake i 2003.

Ut i terrenget

For å komme til Betten-nesset følger du E39 fra Halsa. Ta andre avkjøring til høyre etter Betna. Følg denne veien til du kommer til Øyan Stadion. Her er det god plass til å parkere.

Når du har kommet ut av bilen, eller er på Øyen Stadion, er det bare å ta fotgjenger-undergangen under E39. Vel ute på andre siden står du på en gangvei. Følg denne gangveien opp mot nærmeste boligfelt.

Gangveien har nå gått over i en grusvei, og det er akkurat denne grusveien som går rundt selve Betten-nesset. Etter hvert så går denne gangveien over i sti, og det er her man vanligvis snur hvis man har rullestol eller barnevogn.

Se opp!

Folk på offroad-sykler trives med den tidvis humpete stien videre. Pass opp for syklister som plutselig dukker opp rett foran eller bak deg! Det har vært et par uheldige påkjørsler her tidligere med mindre personskader. Skikkelig trassig for alle involverte!

Når du har gått rundt hele Betten-nesset vil du komme til et vedlager. Herfra kan du se rett bort på der du begynte løypa ved boligfeltet. Nå går det greit å finne veien tilbake til gangstien – og stadionen uten tydelig sti å følge.

Løypa er totalt på 3,9 kilometer, og cirka 3 kilometer av løypa er asfalt eller grus. Du trenger ikke gå med støvler eller vanntette sko, siden hele løypa og stien er tørr. Ja, unntatt når det høljregner, selvsagt.