Søndagstur til Setersetra i Øvre Surnadal

Dette er en perfekt tur for deg som vil trimme, gå litt i flott natur og samtidig oppleve levende, gammel historie fra det norske bondelandet! Turruta til Setersetra inneholder alle disse elementene – og flere også.

Det er en enkel tur, realistisk gjennomførbar for fotgjengere i alle aldre. Sluttmålet er den gamle setra Setersetra. (Ganske treffende navn, ikke sant?) Setersetra er rik på historie og uansett spennende å besøke.

Historisk grunn – og fantastisk utsikt

Å gå denne turløypa, er som å gå tilbake i tid. Setersetra er rik på historie. Vi vet fra skriftlige kilder at setra var i drift ifra 1723, og trolig siden lenge før dette også. Her hadde lokale bønder sommerbeite for dyrene sine frem til fredsåret 1945, da setra dessverre ble lagt ned.

I dag så er alle de opprinnelige bygningene som en gang sto praktfullt på Setersetra dessverre borte. Heldigvis er det blitt reist et bygg for turister der. Nå står det nemlig en selvdreven turisthytte på det som en gang var den store Setersetra. Her kan man ta seg en liten hvil fra all gåingen, og gjerne en matbit. Du kan også overnatte her og returnere ned og hjem igjen neste dag i stedet! Dette er en populær variant for særlig mange fotturister langt borte fra.

Det er også veldig flott natur langs hele løypa, og litt ovenfor Setersetra kan man få en helt fantastisk utsikt over landskapet rundt. Dette er et syn man ikke ser hver dag, og når du ser det minner det oss om hvorfor vi elsker dette flotte landet vårt. Og hvorfor utenlandske turister gjerne blir så betatt av naturen vår!

Sånt sett er dette være et ideelt turvalg om man ville røre på seg 17. mai.

Her er’n!

Setersetra ligger i Surnadal kommune, som igjen ligger i Møre og Romsdal fylke.

For å komme hit begynner du med å kjøre mot Surnadalsøra. Vel fremme ved Surnadalsøra tar du den østre veien mot bedehuset. Rett foran bedehuset vil du se et stort åpent areal.

På dette åpne arealet kan du parkere, og vi vil anbefale at du parkerer mot hovedveien. Ikke stå nærmere enn fem meter fra det røde huset.

Du kan nå forlate bilen og begynne din fottur opp mot Setersetra.

Følg rett sti!

Du begynner ved veien mot bedehuset. Gå oppover akkurat denne veien, men husk på å ta til venstre rett før du ankommer selve bedehuset. Du fortsetter forbi det øverste huset på feltet, og går skakt oppover og utover lia.

Oppover lia må du huske å stoppe rett etter at du har passert Åsbødammen. Her deler veien seg. Det er viktig å gå riktig vei, eller kan du ende opp på helt feil plass! Ta nå den veien som går rett fram, og IKKE den som går til venstre!

Når du følger denne veien vil du etter hvert komme til Løyftabekken. Denne bekken er skiltet, så du kan se hvor du er i forhold til alt annet. Herfra følger du veien som går skrått opp mot venstre. Du følger så denne veien helt til du kommer fram til neste bekk; den som heter Seterbekken.

Veien ender i en jorddynge ved Seterbekken. Herfra må man fortsette på sti. Denne stien, som heter Tølløvstien, fører deg opp til Setersetra og turisthytta der, med fasiliteter for å ta seg en skikkelig hvil og pust i bakken.

Når du skal tilbake og ned igjen, er det bare å følge den veien du kom. Totalt er hele ruta på to kilometer. Ikke lange biten, men stigning på veien opp gjør den tung nok å forsere.