Nissemarsj på Skei

Glad i både trimme litt, få frisk luft og komme litt i julestemning på senhøsten? Da finnes et perfekt alternativ; nissemarsjen på Skei. Her går man i tog, de fleste er mer eller mindre utkledd som nisse. Turen går ofte til destinasjoner som gamlehjem eller barnehager.

Det blir arrangert opptil flere tog hvert år i førjulstiden, og skaper fantastisk stemning for hele bygda. Du kan derfor være sikker på å komme med i år også, når adventstiden begynner!

Slik kler du deg til en nissemarsj

Hvis du har lyst til å bli med på en nissemarsj er det greit å stille forberedt.

For det første: tenk over antrekket ditt. Nisselue eller nissedrakt er kjekt å ha og gir alltid god stemning. Men husk å kle deg varmt under en evt nissedrakt!

For det andre: du kan forvente servering. Klassisk «julegodt» er vanlig på nissemarsjer, for å ta noen gode eksempler; pepperkake og gløgg. Arrangørene vet å gi både barn og voksne noe å tygge i – og varme seg på. Dette er barnevennlige arrangementer, så ikke forvent rødvinsgløgg med alkohol i.

Sist, men ikke minst: stemningen! Nissemarsjene er en felles øvelse. Her går du ikke raskest mulig eller drar fra de andre. Alle marsjerer samlet og ikke raskere enn at de minste og yngste av deltakerne klarer å holde følge. Forvent julesanger, lått og løye underveis mens man marsjerer. Særlig når man kommer frem til f.eks gamlehjemmet, vekker det stor begeistring hos de gamle hvis man synger noen kjente julesanger for dem.

Nissemarsjen i 2015

Nå skal vi se litt nærmere på to tidligere nissemarsjer, slik at du kan forstå bedre hva vi snakker om.

Den 13. desember 2015 arrangerte idrettslaget i Surnadal sin egen nissemarsj. 13. desember falt på en søndag, og dette ble en særdeles flott søndagstur. Denne dagen feires også Santa Lucia, så det ble en Lucia-marsj integrert i nissetoget.

Selve opptoget besto av folk i all slags former og fasonger fra lokalbefolkningen, de fleste foreldre med sine barn. Det var også mange studenter fra NOFO som deltok. Studentene fra NOFO hadde et eget Lucia-tog, og de hang seg på nissemarsjen. Jo flere deltakere, dess bedre!

Marsjen begynte på Kulturhuset, og de gikk deretter ned til miljøgata. Herfra gikk toget til gamlehjemmet. Det var her de støtte på og slo seg sammen med Luciatoget fra NOFO.

Beboerne på gamlehjemmet synes at dette besøket var svært festlig, spesielt med de små barna. Luciatoget fra NOFO sto også for masse praktfull sang for beboerne, noe som var veldig populært og fikk frem tårer i øyekroken på mange.

Da alt var overstått på gamlehjemmet gikk marsjen tilbake til kulturhuset, hvor deltakerne ble servert kaffe, saft og kaker. Det ble servert lekkerbiskener i alle fasonger, blant annet de klassiske pepperkakene og den gode gamle gløggen.

Da alle var forsynt ble det utdelt medaljer til barna for den flotte innsatsen.

Nissemarsjen i 2016

Midtigrenda barnehage har en årlig tradisjon om å arrangere nissemarsj, og den ble opprettholdt i førjulen 2016 også. 7. desember møtte det opp en liten hær av spente mininisser.

Høsten 2016 jobbet styret i barnehagen veldig hardt for å få barnehagebygget så trygt og sikkert som mulig. Dette innebar et strengt anti-flamme regime. Barnehagen kvittet seg med alt som kan ta fyr, eller starte en brann. Av denne grunn så fikk barna utdelt LED-lys dette året i stedet for de mer tradisjonelle, levende lysene og brennende faklene.

Etter denne utdelingen av de moderne og sikre faklene, gikk nissemarsjen en liten tur rundt i grenda. Turen ble ikke altfor lang, siden det tross alt var små barn blant deltakerne.

Da nissemarsjen returnerte til barnehagen fikk de seg en veldig flott overraskelse! En liten julegris hadde møtt opp! Barna jublet stort da de fikk se det danderte dyret, og den levende grisen var veldig populær hos ungene.

Da alt var overstått fikk alle ungene en liten medalje hver som takk for den flotte innsatsen sin.

Møt opp i desember!

Det lille lokalsamfunnet i Skei lever lenge på de flotte minnene fra hvert års nissemarsjer. Nå håper de på like bra – eller bedre – frammøte også i desember 2017…og i mange kommende år etter dette!

Følg med i lokalavisa og på Facebook og andre, sosiale medier for nærmere informasjon om marsjdato, klokkeslett, oppmøtested osv.