Gåtur til Gapahuken ved Gråurtjønna

Kunne du tenkt deg en kjapp, oppfriskende tur i naturskjønne omgivelser? Kanskje forlenget med både å fiske litt, grille mat og/ eller overnatte med solid beskyttelse mot vær og vind? Da er gapahuken på Gråurtjønna et perfekt valg!

Husk bare å løse fiskekort først, om du tar med fiskestanga på denne forfriskende spaserturen! Det lille gebyret vi betaler for å få fiske i ferskvannene våre, finansierer fiskeoppsyn, opplæring av barn og unge i å fiske og ta vare på naturresursene våre, og kalking av sure vann for å gjøre det levelig for nye fiskebestander der.

Urørt natur

Det første som vil slå deg med en gåtur her, er den fantastiske naturen. Denne løypa er litt av et syn, spesielt hvis du går den om sommeren. Det fantastiske, blå vannet skaper en unik kontrast med den grønn-brune naturen rundt. Alle spor etter mennesker er borte, og du føler deg i et med naturen.

Gapahuken er flott bygd i solid tømmer. Det blir fort koselig stemning inni den. Du kan også prøve fiskelykken, siden ferskvannet er fylt med fisk. Gapahuken er ikke bare tilrettelagt for overnattingsgjester; her er også plenty sitteplasser og muligheter for grilling.

For øvrig er ikke turen altfor lang. Når man hører at det er «totalt uten spor fra mennesker, og man føler seg i et med naturen» så tenker man kanskje på et øde-liggende sted, med mange timers mars for å komme seg dit. Slik er det nemlig ikke her!

Gåturen er ikke på mer enn 1 time og 45 minutter. I lengste fall! En vanlig turgåer vil mest sannsynlig bruke kun 1 time og 15 minutter.

Veien dit

Til de av dere som ikke vet det, så ligger gapahuken på Gråurtjønna i Rindal kommune, Møre og Romsdal. For å forklare veien dit, tar vi utgangspunkt i Nybø, et tettsted i øvre Rindal.

I Nybø må du finne fram til COOP Marked. Ikke vær redd – du finner den lett. Du tar fylkesvei 35 fra COOP mot Lomunddal. Denne veien er skiltet. Når du så har ankommet Lomunddal følger du skiltene som peker mot Fossdalen.

Etter du har fulgt skiltene cirka 1,8 kilometer vil du komme over veibommen Sæterøya-Bomveg. 2 kilometer etter denne veibommen ligger parkeringsplassen hvor du kan forlate bilen og trå inn i turen din.

Ta med grillmat – eller fiskestang

Fra parkeringsplassen hvor du parkerte er det en markert sti. Følg denne stien. Når du ser at stien begynner å gå over i terreng har du unnagjort første delen av løypa.

Herfra er det en slak oppoverbakke. Terrenget er stort sett alltid tørt. Hvis du går om sommeren er det ingenting å bekymre seg for. Du trenger ikke ta med støvler eller vanntette sko. Hvis du går denne løypa om vinteren er det lurt å ta på seg sko og klær som tåler snø.

Du trenger som sagt ikke å bekymre deg for noe fuktig terreng. Vinterstid er det lite is og holke i denne løypa.

Da har du ankommet gapahuken! Her kan du grille, eller fiske hvis forholdene tillater det, og man kan kose seg skikkelig. Gode sitteplasser, og ly for nedbør hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for det. Det er ingen skam i å ta med grillpølser og tilbehør i tilfelle fisken ikke biter denne dagen!

Når du skal hjemover så er det bare å snu og følge dine egne forspor tilbake, men hvis du er ute etter en litt lengre løype så er det muligheter for det. Det er markert en sti som går videre oppover Gråurfjellet.

Der oppe kan du nyte en enda flottere utsikt før du atter må vende tilbake til sivilisasjonen.