Fottur til Fauskåvatnet

Hvis du har tenkt deg ut på tur er Fauskåvatnet intet dårlig valg. Fauskåvatnet er en innsjø i nydelige omgivelser i Surnadal kommune, i Møre og Romsdal fylke. På sitt lengste strekker innsjøen seg 573 meter. Men kle deg godt – det kan bli kaldt der!

Det er varmest der i august, men sjeldent varmere enn 10 varmegrader. På sitt kaldeste i februar ligger gjennomsnittstemperaturen på 12 minusgrader. De nydelige, høye fjellene rundt innsjøen skygger for mye av solskinnet midt på dagen og fører til denne lave temperaturen.

En strålende løype

For det første er det veldig vakkert ved Fauskåvatnet. Rundt vannet er det majestetiske fjell, og steinene og trærne passer bare så perfekt sammen! Det er spesielt flott hvis du er der på ettermiddagen, når solen begynner å gå ned. Da vil solstrålene treffe landskapet på en helt utrolig måte; virkelig et syn å få med seg!

Vi anbefaler særlig å dra dit om høsten eller begynnelse av våren/ slutten av vinteren. Da er bladene falt av trærne, og den naturlige gråfargen som da oppstår, blandet med lyset fra solen akkurat i det den står opp eller går ned, er bare helt fantastisk!

Mange turgåere foretrekker å dra hit i vinterhalvåret. Om sommeren kan det lett bli vått i terrenget rundt fjellvannet.

Veibeskrivelse

Som nevnt tidligere ligger Fauskåvatnet i Surnadal kommune. Fra Surnadal drar du først til det lille tettstedet Skei. Fra Skei må du kjøre cirka fem kilometer i retning Kvanne.

Etter disse fem kilometerne tar du av til venstre, og kjører mot Østbø. Etter 500 til 1000 meter svinger du nok en gang av til venstre, denne gangen i retning Østbødalen.

Vel fremme i Østbødalen fortsetter du bare å kjøre videre i retning Søyådalen. Denne veien har en bom, så her er det viktig å huske å ta med fysiske bompenger eller betalingskort. I det du passerer bro nummer to har du ankommet rett plass.

Selve turopplevelsen

Du begynner der du parkerte i Søyådalen. Her er vi 579 meter over havet. Det første stykket innover er rein grusvei, men etter hvert smalner den inn til kun en sti.

Grusveien går over til sti nesten akkurat der trelinja stopper. Derfra er det så og si rett strekning videre bortover og rundt fjellvannet.

Det er på denne strekningen du vil få den fantastiske utsikten, spesielt hvis du kommer når sola står opp eller går ned. Herifra går løypa rett fram, og den ender der vi begynte.

Telte og fiske?

Vi nevnte tidligere den nydelige solnedgangen her om ettermiddagene. Soloppgangen om morgenen er om mulig enda flottere!

For å være sikker på å oppleve soloppgangen anbefaler vi deg å telte her en natt eller flere. Blir du værende enda lengre, så husk at Allemannsretten gir deg lov å telte hvor som helst utenfor bebyggelse, så lenge du flytter teltet ditt minst hver 48. time.

Av hensyn til andre turgåere anmoder vi deg om å ta med all søppel tilbake til sivilisasjonen igjen. Når naturen kaller, er det hensynsfullt og vanlig høflighet å spa ned resultatene av toalettbesøkene dine.

Vær også forsiktig så du ikke forurenser det rene vannet i Fauskåvatnet. Både du og andre kan trenge det som fremtidig drikkevannskilde!

Om du bestemmer deg for å tilbringe mer enn bare tiden det tar å gå tur rundt vannet, anbefaler vi også å ta med fiskestang! Det er godt med ferskvannsfisk her, så grav frem noen meitemark og gjør klar et lite bål og steikepanne. Husk å løse fiskekort – enten online via smarttelefonen din, eller nede i Surnadal på vei opp hit.

Du kan kjøpe en deilig fiskerett på dyre restauranter også. Men verdien av å spise din egen, sjølfangede fisk i de vakreste naturomgivelser…?? Ubetalelig!